Nu de koude en het regenweer in het land is, wordt het ook in de praktijk weer extra druk. Wist u dat ook u als patiënt kan helpen om de consultaties vlot te doen verlopen?

We geven enkele tips:

  • Bel tijdig voor een afspraak. Ziek worden komt meestal onverwacht, maar sommige zaken kan u wel op voorhand inplannen. Denk bijvoorbeeld aan pilletjes die op zijn, of een jaarlijkse bloedname. Door enkele dagen op voorhand te bellen voor een afspraak, kunnen we deze consultaties wat verspreiden in de agenda’s. Zo kunnen we dagelijks wat tijd vrijhouden voor de mensen die de dag zelf ziek worden.
  • Vertrek op tijd. Op die manier kan je wat tegenslag onderweg of een momentje wachten bij de secretaresse nog opvangen, zonder dat de raadpleging hierdoor uitloopt.
  • Spaar geen klachten op. Om voldoende tijd te kunnen maken om een probleem aan te pakken, wordt aangeraden om voor maximum 2 verschillende klachten op raadpleging te komen. Anders heeft de dokter tijd tekort om in te kunnen gaan op alle aspecten, en komt een goede aanpak en behandeling in het gedrang. Hebt u meer problemen? Maak dan voor uzelf uit wat de 2 belangrijkste zijn, en kom voor de andere klachten later even terug.
  • Draag gemakkelijke kledij. In de winter hebben we al gauw heel wat laagjes kleren aan. Als u kiest voor kleding die u vlot aan en uit krijgt, kan de dokter u gemakkelijker onderzoeken, en is er meer tijd voor de dingen die er echt toe doen.
  • Maak goede afspraken. Zorg dat je op het einde van de raadpleging met de dokter overeen komt hoe het verder moet: komt u terug langs na bijkomende onderzoeken? Mag u bellen voor een bloedresultaat? Hebt u een vervolgafspraak nodig? Zo voorkomen we misverstanden. Leg gerust bij het buitengaan de volgende raadpleging al vast, zodat deze goed ingepland kan worden.
  • Annuleer zo nodig. Geraakt u toch niet op tijd in de praktijk, of hebt u geen afspraak meer nodig? Laat het ons zo snel mogelijk weten, zodat we andere patiënten de kans kunnen geven om geholpen te worden.

We wensen u een rustige en gezonde winter!