Sinds enkele maanden kan u in de praktijk ook terecht voor het uitvoeren van een spirometrie. Dit is een manier om de longfunctie van patiënten te testen. Aan de hand hiervan kunnen we de diagnose van astma of COPD (“chronische bronchitis” of “rokerslong”) stellen, én de evolutie van de ziekte opvolgen. Dit kunnen we doen bij volwassenen en bij kinderen vanaf 6 jaar.

De huisartsen bepalen bij wie dit onderzoek nuttig of nodig kan zijn. De testen worden in de praktijk door dokter De Cleyn uitgevoerd. We maken hiervoor afzonderlijke afspraken, gezien we extra materiaal en tijd nodig hebben voor het uitvoeren van dit onderzoek. Wanneer u een afspraak krijgt voor een spirometrie, mag u er vanuit gaan dat u een klein uurtje in de praktijk zal doorbrengen om de testen te ondergaan en de nodige uitleg te krijgen.

Om betrouwbare resultaten te bekomen, mag u voor het onderzoek géén puffers of aerosol gebruiken. Vraag hiervoor uitleg aan de huisarts als u twijfelt wat u met uw behandeling moet doen.